Miasto Ostróda

Miasto Ostróda liczy 35 tysięcy mieszkańców – jest czwartym co do wielkości miastem województwa warmińsko-mazurskiego. W jego bezpośredniej bliskości znajduje się 15 jezior, w tym 5 w obrębie samego miasta. Tutaj jest też centralny port trzech kanałów – Ostróda-Elbląg, Ostróda-Stare Jabłonki, Ostróda-Iława. Położenie stwarza możliwości miłośnikom sportów i turystyki wodnej. Nie bez przyczyny niegdyś Ostródę nazwano „Perłą Oberlandu” – niezwykła uroda miasta, na jakiś czas nieco nadszarpnięta zawirowaniami II wojny światowej, znów olśniewa i oczarowuje gości, jak i stałych mieszkańców.

Miasto nad Jeziorem Drwęckim i rzeką Drwęcą. Zachował się gotycki układ urbanistyczny miasta i fragmenty gotyckich murów obronnych z XV w. W Ostródzie znajduje się gotycki zamek krzyżacki z XIV w., kilkakrotnie przebudowywany. Są w nim organizowane biesiady rycerskie, działa muzeum i galeria. Tu po przegranej bitwie pod Grunwaldem, Krzyżacy przywieźli ciało Ulricha von Jungingena, z zamku także Napoleon Bonaparte dowodził swym imperium. Gotycki kościół św. Dominika Savio z XIV w., kilka eklektyczno-secesyjnych kamienic z początku XX w. oraz cmentarz Polska Górka z nagrobkami z XIX w. Jest tu pochowany orędownik polskości Mazur – pastor Gustaw Gizewiusz, którego w 1848 r. wybrano polskim posłem do Parlamentu Niemieckiego. Ostróda to znaczący ośrodek sportów wodnych, znajduje się tu m.in. wyciąg dla narciarzy wodnych, profesjonalny tor kajakowy, liczne szlaki wodne. W samym centrum Ostródy – niemal u drzwi ratusza, rozpościera się przepiękny widok na ogromne jezioro – Jezioro Drwęckie. W Prost z ulicy można wejść na drewniane molo i bulwar i podziwiać rozpościerającą się przed naszymi oczami panoramę. Molo ma kształt litery „L” oraz zwieńczenie w formie ośmiokąta ze stylową altanką. Pod względem powierzchni ostródzkie molo jest największym tego typu obiektem śródlądowym w Polsce. W sezonie letnim odbywa się tam cała masa różnych imprez. Ostróda jest miastem, w którym ciągle coś się dzieje – koncerty, wystawy, odczyty, imprezy plenerowe są na porządku dziennym. W sezonie letnim odbywa się szereg imprez kulturalnych, m,in. Największy w Europie festiwal reggae. Ostróda staje się liderem regionu, otrzymując status Miasta Pobytowego Euro 2012.

www.ostroda.pl