Powiat Iławski

Powiat Iławski położony jest na zachodnim krańcu województwa warmińsko-mazurskiego, na którego terenie znajduje się najdłuższe w Polsce jezioro Jeziorak. Obejmuje on swoim obszarem siedem gmin: Gminę Iława, Miasto Iława, Gminę i Miasto Kisielice, Gminę Lubawa, Miasto Lubawa, Miasto i Gminę Susz oraz Miasto i Gminę Zalewo.

Powiat zajmuje powierzchnię 1385,2 km2 i liczy ok. 92 tyś. mieszkańców. Region ma bardzo dobre połączenie komunikacyjne, zarówno kolejowe jak i drogowe, dzięki czemu podróż do tej części Warmii i Mazur jest krótka i przyjemna. W Iławie – stolicy powiatu iławskiego, zatrzymują się wszystkie pociągi jadące od strony Warszawy, Gdańska, Poznania i Olsztyna.

Geograficznie powiat ma bogato zróżnicowaną rzeźbę terenu, szczególnie w jego południowo-wschodniej części, obejmującej Wzgórza Dylewskie, będące częścią tzw. Garbu Lubawskiego. Elementami zróżnicowanego krajobrazu powiatu są również miejscami niemal dziewicze lasy Parku Krajobrazowego Pojezierza Iławskiego oraz Parku Krajobrazowego Wzgórz Dylewskich, Specjalny Obszar Ochrony Ptaków oraz Siedlisk, a także liczne jeziora.

ATRAKCJE TURYSTYCZNE

Powiat Iławski należy do wyjątkowo atrakcyjnych turystycznie regionów Warmii i Mazur – głównie za sprawą dużych powierzchni leśnych, które zajmują              ok. 27 % ogólnej powierzchni powiatu oraz przez mnogość akwenów, w tym najdłuższego i 6 pod względem powierzchni jeziora w Polsce. Jezioro Jeziorak, bo o nim mowa, zostało uznane przez czytelników „National Geographic Traveler” za jeden z siedmiu nowych cudów Polski. Zjawiskowa jest również ilość wysp na Jezioraku, opisanych jest 18, choć wiele mniejszych wysepek i kęp jest jeszcze nieodkrytych. Największa wśród wysp – Wielka Żuława – jest jednocześnie największą wyspą śródlądową w Polsce oraz wg. wielu źródeł i w Europie. Krajobraz powiatu jest bardzo urozmaicony, a jego ważnymi elementami, wzbogacającymi turystycznie poszczególne gminy są wspomniane malownicze jeziora stwarzające dogodne warunki do wędkowania i aktywnego odpoczynku nad wodą.

Na terenie Powiatu Iławskiego znajdziemy wiele pomników przyrody, starych alei oraz ciekawych zabytków. Są to liczne kościoły z bogatymi wnętrzami, ruiny zamków opowiadające nieznane legendy, podania i przedstawiające ich bogatą historię. Piękno Powiatu Iławskiego można podziwiać na licznych szlakach turystycznych, m.in. Szlaku Kanału Elbląskiego, Pętli Grunwaldzkiej                    czy międzynarodowym szlaku św. Jakuba. Dla miłośników ‘dwóch kółek’ powiat oferuje szeroki wybór tras rowerowych, a dla wodniaków stwarza idealne warunki do wypoczynku, ale i rywalizacji sportowej. To wymarzone miejsce do aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu, grzybobrania czy polowań.

GOSPODARKA

Czołową gałęzią gospodarki jest przemysł drzewny i meblarski. Duże znaczenie w gospodarce powiatu odgrywa również rolnictwo. Powiat Iławski stwarza sprzyjające warunki dla rozwoju inwestycji, nieustannie szukając nowych rozwiązań. Przedsiębiorcy mogą liczyć na zwolnienia podatkowe, możliwość korzystnego zakupu gruntów i obiektów, infrastrukturę i zasoby wykwalifikowanej kadry. Tereny inwestycyjne podnoszą atrakcyjność gospodarczą powiatu. W Gminie Miejskiej Iława znajduje się m.in. podstrefa Iława Warmińsko-Mazurskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej obejmująca obszar o powierzchni 17,4 ha.

Oczekiwanymi kierunkami rozwoju gospodarczego i inwestycyjnego w regionie są: turystyka i rekreacja, przetwórstwo rolno-spożywcze, rolnictwo ekologiczne oraz usługi i przemysł nieuciążliwy dla środowiska naturalnego.

Powiat może się poszczycić czołowym miejscem wśród powiatów województwa warmińsko-mazurskiego jeśli chodzi o najmniejszą stopę bezrobocia.

WSPIERANIE PRZEDSIĘBIORCZOŚCI

Na początku 2019 roku z inicjatywy samorządu Powiatu Iławskiego w Iławie utworzony został Ośrodek Wspierania Przedsiębiorczości – Inkubator Technologiczny. Miejsce to służy rozwojowi przedsiębiorczości na terenie powiatu, zapewniając pomoc organizacyjno-techniczną, ułatwiającą powstawanie nowych i rozwój istniejących przedsiębiorstw. Ośrodek wspiera też powstawanie innowacyjnych pomysłów i ich realizację.

Oferta ośrodka, który działa w strukturach Powiatowego Urzędu Pracy w Iławie, skierowana jest przede wszystkim dla firm technologicznych oraz firm działających w obszarze inteligentnych specjalizacji regionu, ale nie tylko. Z klasycznego coworkingu, sali spotkań i sali konferencyjnej skorzystać mogą wszyscy – zarówno przedsiębiorcy, jak i osoby fizyczne nieprowadzące działalności gospodarczej oraz organizacje pozarządowe.

Ośrodek prowadzi też działalność edukacyjną wśród uczniów szkół ponadpodstawowych, prowadzonych przez samorząd powiatu. W ofercie dla młodzieży znajduje się działalność Młodzieżowej Akademii Profesjonalistów, nauka programowania oraz spotkania z naukowcami i przedstawicielami lokalnych innowacyjnych przedsiębiorstw, które popularyzują nowe technologie, innowacje i przedsiębiorczość. Regularnie odbywają się też zajęcia cyfrowe dla seniorów.

Odkryj z nami Powiat Iławski!

fot. Rafał Marszelewski